Vågar jag delegera -eller ska jag göra det själv!

Wikipedia säger följande;
Delegering är att man överlämnar belutanderätt, det vill säga att man låter någon annan fatta beslut i ens eget namn. Detta kallas att beslutet delegeras. Beslut som fattats med stöd av delegering ska återrapporteras till den som givit delegeringen. Denna bär fulla ansvaret för de fattade besluten och kan normalt heller inte återkalla eller ändra enskilda beslut fattade på delegering, men väl dra tillbaka delegeringen om man är missnöjd med besluten.”

Så funderar jag på vad som gör det svårt för mig att ibland delegera”. Beror det på rädslor? Rädslor att inte få mitt behov av kontroll tillfredsställt, tankar om att andra kanske inte är lika bra som jag. Ännu värre skulle vara om jag blev påkommen som någon ”fejk” där jag inte har kompetens att utföra det jag tror jag kan utföra. Tänk om någon är bättre än jag?

Jag har drivit företag i många år av mitt liv och övar fortfarande på att delegera. Det jag lärt mig genom åren är att personer i min omgivning som jag delegerar till, växer med ansvaret och blir ivriga över att få ta ytterligare ansvar. När andra tar på sig ansvaret får jag tid över att utveckla mina visioner och tankar om företagandet och hitta nya strategier som leder för tillväxt.

delegera

Mina tips för en lyckad delegering.
Fundera igenom vad Du vill delegera, var specifik och skriv gärna ner dina tankar. Fundera över hur du skulle vilja ta emot en delegering om den var till dig. Ge rätt förutsättningar för personen du delegerar till, klarar personen av det, behövs mer resurser, tid, utbildning eller annat för att kunna lyckas i åtagandet. Ställ krav på återkoppling och när avrapportering ska ske. Berätta vad du har för förväntningar på personen och de delegerade uppgifterna. Ställ ”kontrollfrågor” som t ex; Hur har du uppfattat det jag nu delegerar till dig? Vad behöver du för att kunna lösa uppgiften? När i tiden passar det dig bäst att avrapportera och återkoppla?

Vinsten med delegering.
Det jag märkt genom åren av att öva på att delegera är att människor i min omgivning växer och blir bättre i takt med att jag får tid över till annat. När jag delegerat uppgifter som är verkliga för andra att kunna ta tag i och inte massa ”skitgöra” så får jag ett bättre bemötande åter och en organisation som tar ansvar och hjälps åt.

Vågar du delegera på riktigt?
Hur delegerar du?

Michael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s